Twee aansprekende beursgenoteerde bedrijven trapten woensdag af met de bedrijfscijfers voor het eerste kwartaal van 2019. Zowel chipmachinefabrikant ASML als navigatiespecialist TomTom lijken in de groeimodus te zitten.

Navigatiedienstverlener TomTom groeit door de resultaten van de divisie die zich bezighoudt met het ontwikkelen van navigatieproducten voor de auto-industrie. Bij Location Technology, zoals TomTom deze tak noemt, stegen de opbrengsten in het eerste kwartaal op jaarbasis met 29 procent.

Topman Harold Goddijn spreekt van een goede start van het jaar, ook al ging de opbrengsten bij de consumentendivisie verder omlaag. Recent sloot TomTom een aantal nieuwe contracten af voor zogeheten HD maps, waarmee het bedrijf zich volgens Goddijn een goede positie verschaft in deze ,,groeimarkt.”

TomTom zal volgens Goddijn blijven investeren in zijn kaarten en navigatietechnologie. Het bedrijf ziet voor zichzelf een rol weggelegd in de ontwikkeling van autonoom rijden.

De totale omzet van TomTom uit voortgezette activiteiten, dus zonder de resultaten van de recent verkochte divisie Telematics, steeg het afgelopen kwartaal met 14 procent tot 169,5 miljoen euro. Daarvan is 102,9 miljoen euro afkomstig van Location Technology. De consumentendivisie boekte 4 procent minder omzet tot 66,6 miljoen euro.

Voor het hele jaar rekent TomTom op een omzet van 675 miljoen euro. Daarvan zal het leeuwendeel, zo'n 430 miljoen euro, op het conto van Location Technology komen. De vrije kasstroom van het bedrijf zal circa 10 procent van de omzet zijn.

Stevige winstmarge voor ASML op EUV-machines

Chipmachinemaker ASML heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral met de leveringen van zogenoemde EUV-machines presteerde het bedrijf volgens topman Peter Wennink iets beter dan voorzien.

EUV-chipmachines kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten en zijn zo groot als een bus. Daarmee kunnen chips volgens een nieuwe procedure nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. ASML stak eerder de nodige euro's en risico's in de ontwikkeling van de techniek, maar plukt daar nu de vruchten van.

Analisten hielden in doorsnee rekening met een omzet van 2,1 miljard euro, hetgeen een daling met 8 procent op jaarbasis zou betekenen. De winst van ASML kwam uit op 355 miljoen euro. Dat was minder dan de 540 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018, maar meer dan verwacht. Volgens Wennink bleken met name zogenoemde Deep Ultraviolet-machines winstgevender dan voorzien. De brutomarge kwam uit op 41,6 procent.

ASML houdt vast aan zijn doelstelling voor dit jaar, waarbij wordt gerekend op een groeiversnelling. De omzet in het tweede kwartaal komt naar verwachting uit op 2,5 miljard euro tot 2,6 miljard euro. Qua winstmarge rekent ASML in het lopende kwartaal op 41 procent tot 42 procent. Verder rekent ASML er op dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op 485 miljoen euro uitkomen. Aan marketing en algemene bedrijfskosten is ASML naar verwachting 125 miljoen euro kwijt.

Analisten van zakenbank Goldman Sachs noemen de resultaten sterk, maar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal vielen iets lager uit dan voorzien. De omzet van ASML over de eerste maanden van het jaar kwam uit boven de gemiddelde marktverwachting, benadrukt Goldman. Vooral de vraag naar DUV (Deep Ultraviolet) viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden. Ook bij de divisies Applications en Installed Base was volgens Goldman sprake van sterke resultaten.

Goldman wijst er verder op dat investeerders zullen letten op aanwijzingen over marktomstandigheden voor de afzet van chipmachines, en dan in het bijzonder bij de geheugenchips. Goldman hanteert een koopadvies op ASML.

De chipmachinemaker wist de laatste tijd de aandacht op zich gericht wegens vermeende spionage door China. Deze aanname werd door ASML fel ontkracht. Wennink stoorde zich vooral aan de politici die direct van staatsspionage spraken.

ASML verklaarde wel te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Maar van een nationale samenzwering zou geen sprake zijn. ASML benadrukte ook al dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.

LEES OOK: ASML ontkent dat Chinese spionnen bedrijfsgeheimen stalen, maar Kamer wil Huawei toch weren bij aanleg 5G-netwerk